hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE

Održana konferencija SIGURNOST 24: Sigurnost u eri umjetne inteligencije

Konferencija SIGURNOST 24, u organizaciji Veleučilišta studija sigurnosti te suorganizaciji Swiss School of Business and Management Geneva i Francusko-hrvatske trgovinske i industrijske komore, održana je 1. listopada 2024. godine u zagrebačkom hotelu Westin.

Događaj je okupio vodeće stručnjake iz područja sigurnosti koji su podijelili svoja iskustva i znanja o izazovima i prilikama u ovom dinamičnom sektoru, s posebnim naglaskom na potencijal i izazove u primjeni umjetne inteligencije.

Konferenciju je vodila iskusna voditeljica Iva Šulentić, a otvorio potpredsjednik Vlade, ministar Oleg Butković. Konferenciju su sponzorski podržali Eccos inženjering, Securitas Hrvatska, Atlantic Grupa, Orbico, Končar i Privredna banka Zagreb.


Ključne Teme i Govornici

Konferencija SIGURNOST 24 je započela pozdravnim govorom dr. sc. Luke Leška, DBA, dekana Veleučilišta studija sigurnosti, koji je ujedno uručio priznanje za dugogodišnji doprinos razvoju institucije profesoru VSS-a, dr. sc. Darku Palačiću.

sigurnost 24

Nakon što je konferenciju službeno otvorio potpredsjednik Vlade, ministar Oleg Butković, uslijedilo je izlaganje o osnovnim postulatima umjetne inteligencije u režiji psihologa Ace Momčilovića, predsjednika Global AI Ethics Institute.

konferencija sigurnost 24: sigurnost u eri umjetne inteligencije


Potom je panel rasprava koju je moderirao dr. sc. Dario Silić (profesor SSBM-a i VSS-a te Generalni direktor Bina Istre) okupila predstavnike velikih industrijskih lidera: Stjepan Roglić (Orbico grupa), Neven Vranković (Atlantic grupa), Draženko Kopljar (Privredna banka Zagreb) i Ivan Paić (Končar), koji su diskutirali o ulozi umjetne inteligencije u prevenciji i sprječavanju kibernetičkih napada na velike poslovne sustave.

konferencija sigurnost 24: sigurnost u eri umjetne inteligencije


Dekan VSS-a dr. sc. Luka Leško potom je održao izlaganje na temu primjene umjetne inteligencije u terorizmu i protuterorizmu, a nakon njega je dr. sc. Darko Palačić predstavio potencijale i izazove korištenja umjetne inteligencije u zaštiti na radu.

konferencija sigurnost 24

Rasprava o primjeni umjetne inteligencije


Konferencija je zaključena dinamičnom panel raspravom o primjeni umjetne inteligencije u zaštiti okoliša i zaštiti od požara koju je moderirala VSS-ova Predstojnica katedre za zaštitu okoliša dr. sc. Mirsada Ćehić, uz sugovornike s dugogodišnjim praktičnim iskustvom: mr. sc. Tamara Tarnik (Cromaris), Krešimir Paić (Eccos inženjering) i Nikola Tramontana (pomoćnik vatrogasnog zapovjednika Primorsko-goranske županije).

konferencija sigurnost 24: sigurnost u eri umjetne inteligencije


Zahvaljujemo svim sudionicima, sponzorima, govornicima i partnerima na sudjelovanju, s promišljanjima o nadolazećim temama za iduće izdanje ove specijalizirane konferencije.